Vöö- või istetrapets - kumba valida?

Lohesurfi jaoks mõeldud trapets kipub olema üks osa varustusest, millelele esimest lohet ostes mõeldakse kõige vähem. Sellest hoolimata on trapets varustuse oluline osa ja hästi istuv trapets pakub tuge ja vähendab lihaste väsimust, mis võimaldab pikemaid ja turvalisemaid lohesessioone.

Trapetsit valides üks kõige sagedamini esitatud küsimus on, et kas sa peaksid ostma vöö- või istetrapetsi. Nende kahe vahel on päris suur erinevus nagu me kohe selgitame aga õige trapets sinu jaoks peaks olema kõige mugavam ja paremini istuv, sellepärast on alati soovitav proovida ümber niipalju erinevaid kui võimalik.

Vaatame lähemalt erinevaid turul pakkumises olevaid trapetseid.

ISTETRAPETS

Istetrapets kipub olema hea trapets enamuse algajate jaoks ja see on arvatavasti selline trapets, mida sa oled oma lohesurfi koolituse ajal kasutanud.

See on väga sarnane mägironimise trapetsile aga rohkem polsterdatud ja istetrapetsil on rakmed ümber jalgade ning suur kinnitus värvlil veendumaks, et see kinnitub korrektselt ümber sinu keha.

Mõned firmad toodavad shortse, millele on istetrapets kohe külge ehitatud. Nende eelis on see, et nad on väiksemad aga nende eluiga ei kipu olema sama mis istetrapetsitel.

Plussid:

- Trapets ei liigu tänu jalarihmadele ülespoole, mis teeb algajate jaoks palju lihtsamaks hoida lohe 12 peal.
- Istetrapetsi asend on raskuskeskme jaoks parem ja teeb õppimise natuke lihtsamaks.
- Seljale mugav: istetrapets võtab ära surve alaseljalt (võrreldes vöötrapetsiga).
- Odavam: istetrapetsid kipuvad olema odavamad, kuna nad toetavad tagumikku, mitte alaselga, mis tähendab, et selja pool on vaja vähem tuge.

Miinused:

- Manööverdusvõime: tänu istetrapetsi kinnitusele kindlasse asendisse on mõnede inimeste arvates sellega raskem sõita pimesi või varbad allpool. Suuremad sõitjad võivad leida ka, et see on piirav jalgadele.
- Hõõrdumine: kui sa surfad ilma kalipsota, siis sul võib tekkida probleeme sellega, et istmikurihmad hõõruvad vastu sinu reisi.
- Valik: tänu istetrapetsi standardsele kujule, ei ole erinevalt vöötrapetist turul neid saada laias valikus, mis tähendab, et sa ei pruugi alati saada seda värvi või stiili mida sa soovid.

VÖÖTRAPETS

Vöötrapetsid on viimastel aastatel palju edasi arenenud, lubades neil olla mugavamad ja pakkuda palju rohkem tuge alaseljale kui varem.

Vöötrapets istub veidi kõrgemal ümber keha kui istetrapets: sa kinnitad selle ühe kärtsuga ümber vöö ja seejärel pingutad keha järgi sobivaks.

Plussid:

- Manööverdusvõime: vöötrapets keerab ümber sinu keha muutes kinnituspunkti kui sa sõidad pimesi või varbad vee poole.
- Kaitse: vöötrapets on mõeldud edasijõudnud sõitjatele ja aitab rasketel kukkumistel kaitsta alaribisid.
- Lihtne peale panna: kuna tavaliselt on ainult üks kinnitus, siis on seda väga lihtne peale panna ja pealt ära võtta.
- Valik: turul on saadaval palju erinevaid vöötrapetseid ja kõik on mõeldud erinevate sõidustiilide jaoks, tehes soovitava stiili jaoks trepetsi leidmise lihtsaks.

Miinused:

- Trapets võib liikuda ülespoole: kui sa hoiad lohet kõrgel taevas või trapets ei ole korralikult paigaldatud, siis sa võid leida, et see liigub ülespoole ja muutub väga ebamugavaks.
- Kallis: vöötrapets maksab üldjuhul palju rohkem kui istetrapets.
- Seljavalud: kui sul on mingeid probleeme oma alaseljaga, siis vöötrapets ei pruugi sinu jaoks sobilik olla. Uuemate jäiga seljaosaga trapetsitega ei tohiks see probleemiks olla.

Trapetsit valides on õige trapets see mis sulle kõige mugavam tundub. Ole teadlik, et turul on saadaval spetsiaalselt naiste jaoks mõeldud trapetseid, millel on kitsam keskosa ja millel on puusade ümber teistsugune lõige. Me soovitame alati võimaluse korral minna poodi ja proovida nii palju trapetseid kui võimalik. Kui sa kannad kalipsot, siis üldjuhul on soovitav kanda trapetsit proovides õhukest kampsunit, et saada kalipso kandmisega sarnane effekt.

Enamus lohesurfareid ostab omale lõpuks vöötrapetsi tänu liikumisvabadusele mida see sulle annab. Ainult aga sellepärast, et nad näevad paremad välja ei ole mõtet algajal kiirustada selle ostmisega, kuna see võib liikuda ülespoole ribideni ja häirida lohesurfi õppides sinu keskendumist .