Ideaalse lohesurfilaua valimine

Sellist asja nagu täiuslik laud ei ole tegelikult olemas, kuna kõik sõltub erinevatest faktoritest nagu sõitja kaal, oskused, lohe suurus, tuule olud, trikid mida teha tahetakse ja sellest, kas inimesele meeldib sõita sileda vee peal või lainetes jne.

On aga olemas palju laudu, mis sobivad igasugustesse oludesse ja mis teevad kõike mida soovid. Igal tootjal on selline laud olemas.

Esimene asi mida peab otsustama on see, kas soovitakse kahesuunalist või ühesuunalist lauda.

Kahesuunaline laud on selline, millega saab sõita ilma jalgu välja võtmata mõlemas suunas. Need lauad sobivad suurepäraselt algajatele ja sellised ongi enamus lohelauad.

Ühesuunalisel laual on nina ja saba ning jalapadjad ei ole mitte laua keskel vaid asetuvad rohkem laua tagaosas, mis annab lauale parema juhitavuse ja sõitjale loomulikuma asendi.

Alljärgnevalt toome ära mõningad peamised laudade tüübid, mis sobivad teatud konkreetsete sõidustiilidega.

SURFILAUD - Sa võid sõita oma tavalise surfilauaga aga need on tavaliselt tugeva tuulega sõitmiseks natuke ebastabiilsed ja seega on enamusel surfilaudadel natuke vähem mahtuvust ja jala-aasad.

TRIKILAUAD on mitmekülgsed lauad, millega saab edukalt sõita igas olukorras ja mis sobivad ilma liigse kompromissita kõikide stiilide jaoks.

VAIKSE TUULE LAUD - See laud on tavaliselt laiem või on tal natuke rohkem mahtu ja see lubab sul vee peale saada vähemalt 60% rohkem ja sobib ideaalselt algajatele või suurekaalulistele.

MUTANT - üleminek kahe- ja ühesuunalise laua vahel. Need lauad sõidavad väga hästi ühes suunas ja veel parem on see, et nendega on lihtsam keerata ja ka sõiduasend on loomulikum.

SKIMM - ideaalne madalas vees ilma loheta ja kalda ääres või koos lohega väga vaikse tuulega.

VEERULA (i.k. wake skate) - pärast pikka sõidupäeva hüppa oma veerulale ja naudi rulalikku vaba tunnet. Proovi kick flippe ja ollisid.

Nende laudade vaheline erinevus on nende kujus. Et leida enda jaoks ideaalne jaoks on vaja aru saada järgnevatest muutujatest.

KONTUUR - see on üldine laua kuju või mall. Inimesed valivad tavaliselt endale laua lihtsalt vaadates selle kuju ja kontuuri.
Ümaramad kontuurid lubavad sul sõites lihsamalt manööverdada, st. laud keerab paremini.
Sirgemad kontuurid annavad sulle rohkem kiirust aga lauaga on raskem manööverdada.

MAHT - vedeliku kogus mida laud suudab eemale tõrjuda või ujuvuse võime. Õige mahuga laua valimine oma kehakaalu ja lohe suuruse jaoks on kriitilise tähtsusega.

Algaja laud peab olema piisavalt suur, et sõitma saada ja sõitjat vee peal hoida ja et see kompenseeriks vead mis lohe lennutades võivad tekkida. Need suuremad lauad sobivad hästi ka vaikse ilma laudadeks, mis tähendab, et sõita saab vaikse tuulega 60% rohkem. Kui laud on aga liiga suur, siis võib olla raskusi laua serva vees hoidmisega ja kiirus võib liiga suureks minna ja asi võib lõppeda õnnetult. Liiga väike laud ja lohet peab liiga palju liigutama ja sõitja võib allatuult ära vajuda.

PAINDUVUS (i.k. flex) - kõik taandub lõpuks painduvuseni. Üldiselt painduv laine annab sulle segalaines pehmema sõidu, pehmemad maandumised, rohkem poppi ja kiired väljumised suunda vahetades. Vastupidiselt, liiga suur painduvus võtab hoogu maha. Suurematel sõitjatel on vaja jäigemat lauda.

KAARDUVUS (i.k. rocker) - kaar mis jookseb piki lauda teeb igasugu erinevaid asju nagu ennetab laua nina vee alla minekut, paneb laua paremini mööda vett liuglema ja määrab selle kuidas lauda käsitleda on. Need lauad on rohkem kaardus kui nad põhja peal lebavad.

Siin on kaks peamist valikut.

Katkematu - see on põhimõtteliselt üks pidev kaar ninast keskosani ja sabani. See annab lauale veest väljudes rohkem etteaimatava tunde.

Progressiivne - astmeline või 3-osaline kaarduvus on tavaliselt lamedama keskosaga (võimaldades rohkem kiirust) ja rohkem kaardus nina ja sabaosaga. See on kaasaegsem laud rohkem tehniliste trikkide jaoks.

NÕGUSUS (i.k. concave) - Ei ole mingit kahtlust, et põhja nõgusus paneb laua paremini haakuma ja teeb segalaines sõitmise pehmemaks.

SERVAD - Enamusel lohelaudadel on ABS servad, mis on tehtud kõvast plastikust et selle peal oleks võimalik sõita. Kaks peamist disaini mille hulgast valida on standard, mis on kandiline ja mis annab hea haarduvuse agressiivsele sõitjale või ümarad ääred, mis annavad rohkem lõdvema tunde.

MATERJALID - lohesurf on lükanud jõudlluse uute materjalide kasutuselevõtuga uuele tasemele, laenates tehnoloogiaid nii lumelauasõidust kui ka ja lennukiehitusest. Hämmastab kui tehniliseks asi on läinud selleks, et pakkuda parimat painduvust, vastupidavust ja jõudlust kõike ühes tootes.

LAIUS - mida laiem laud on, seda stabiilsem ta on ja annab sulle võimaluse sõita paremini vaiksema tuulega.

PIKKUS – universaalne suurus keskmise lohesurfi jaoks kõigis tingimustes ja kõikide sõitjate jaoks on 135. Kõige lihtsam viis leida ideaalne laud on minna demopäeval testisõidule.

Pea meeles, mis teeb suurepärasest lauast teeb hea laua:

- Nad on alati valmis sõitma.
- Nad ei muutu armukadedaks kui sa teise laua kumerusi uurid.
- Neid on soodne soetada ja ülal pidada ja neid saab uue vastu välja vahetada.
- Nendega võib sõita päevad läbi.
- Nad naudivad sinu ja su sõpradega koos aja veetmist.