Kuidas olla keskkonnasõbralik surfar

Sulle meeldib meri? Siis võib-olla tahad lugeda allolevat artiklit.

Surfarid armastavad merd. See on meie mänguväljak ja meie puhkus. Kui me surfame, siis oleme üks loodusega ja tunneme ühendust mere, tuule ja hoovustega mis mõjutavad laineid millel me sõidame.

Kuigi surfarid on kirglikult häälestunud rannikukeskkonnale, hõlmab surfamine tavaliselt tooteid, mis ei ole kõige keskkonnasõbralikumad.

Võtame näiteks surfilauad. Surfilauad ei ole nii keskkonnasõbralikud kui sa arvad.

Kui see on tehtud klaaskiust, mis on lamineeritud polüestervaiguga üle polüuretaanvahu, siis see on otsast lõpuni täis ohtlikke kemikaale nagu näiteks stüreen, lenduvaid orgaanilisi ühendeid ja isotsüanaat, mis võivad olla kahjulikud lauameistritele.

Laua kasutusaja lõppedes ei saa seda taaskasutada. See satub lõpuks prügimäele, kus ta laguneb väga aeglaselt ja kuna tavaliselt lainelaud on tehtud kasutades naftasaaduseid, siis jääb sellest maha ökoloogiline jalajälg.

Negatiivne mõju keskkonnale

Tõusev süsihappegaasi taseme tõus mis on põhjustatud inimtegevusest, peamiselt fossiilsete kütuste põletamisest mõjutab surfi kahel viisil.

Merevee tase tõuseb kuna jäämäed aeglaselt sulavad tänu atmosfääri lisandunud CO2-st ja muudest gaasidest tingitud soojenemisele. Teadlased on ennustanud, et tänu sellele langeb ka lainete kvaliteet.

Liigne CO2 aga teeb muudki peale planeedi kütmise. See muudab ka ookeani keemilist koostist.

Meri neelab meie üleliigse CO2 ja muutub selle tagajärjel happelisemaks. Sellel on tõsised tagajärjed mereelukatele, kaasa arvatud korallidele, millel on raske säilitada või luua uusi veealuseid struktuurisid.

Tulevikus lained, mille moodustumine sõltub korallrahudest, ei murdu enam nii hästi või üldse, kuna korallid lahustuvad tänu suurenenud merevee happelisusele.

Kuna korallrahud on kadumas ja külluslik merealune elu, mida need veealused ookeani vihmametsad toetavad on seetõttu samuti hädas.

Mida sa saad teha, et olla rohkem keskkonnateadlik surfar?

Vali laud mis on tehtud EPS (vahtpolüstüreen) vahust, kaetud standardse epoksüvaiguga, mis on vähem mürgine ja see on samm õiges suunas, kuid võite minna veelgi kaugemale, ostes omale järgmist surfilauda.

Keskkonnasõbralik tähendab ühte või mitut neist tunnustest: peamiselt säästev/taastuv struktuur nagu näiteks puit; valmistatud vähemalt 40% taaskasutatavatest või bioloogilistest materjalidest; ja epoksivaigust, milles vähemalt 15% bioloogilist, madalat VOC sisu.

Iga laud mis vastab nendele standarditele on märgistatud näitamaks, et sellel on oluliselt ja tähendusrikkalt väiksem mõju keskkonnale.

See ei ole lihtsalt vaik, mis võib olla keskkonnasõbralikum.

Ka toorikute jaoks on paremaid materjale kui traditsioonilised materjalid. Polüuretaan on planeedi jaoks halb, EPS vaht on parem ja taaskasutatud EPS vaht on veelgi parem.

Bio-toorikud on silmapiiril järgmisena. Need on valmistatud 99% polümeriseeritud suhkruroo biomassist, mis on laiendatud õhust "laenatud" CO2-ga.

Need veekindlad toorikud on biolagunevad ja tööstuslikult kompostitavad. Kunagi tulevikus on ehk võimalik kasvatada seenevaht surfilaua toorikuks; seda kasutatakse juba uimede ja mereboide tegemiseks.

Roheliseks muutumine ei pea olema kompromiss. Põhimõte on selles, et laud peab olema parem kui tavaline.

Mida sa veel saad teha, et olla roheline surfar?

Nii et sa oled ostnud endale öko-lainelaua? Mis edasi?

Esiteks, lisa sellele lauale keskkonnasõbralikud tarvikud nagu näiteks teki padjad, mis on tehtud korgist, mis on kooritud elavast tammepuust. Lisa sellele taaskasutatud materjalist tehtud leash. Kata see öko-vahaga, mis koosneb talus kasvatatud koostisainetest, mitte naftakemikaalidest, karestatud bambuse vaha kammiga.

Libista oma laud kotti mis on tehtud kanepist või taaskasutatud materjalidest ja tõmba selga lubjakivist, mitte nafta baasil tehtud kalipso.

Seejärel kinnita oma laud jalgratta raami külge ja autoga sõitmise asemel vänta randa.

Peale surfi veeda paar minutit randa puhastades ja löösa kaasa gruppidega, mis töötavad selle nimel, et kaitsta meie merd, laineid ja randu.

Maa tänab sind selle eest ja võib-olla tegutseb sinu lemmik surfikoht tänu sinule kauem.