Tahad lohesurfariks? Siit leiad info mida teadma pead!

Iga lohesurfari juurde on keegi rannas tulnud ja küsinud, "Kuidas seda spordiala nimetatakse? Kui palju see maksab? On see raske?" Esimesele kahele küsimusele on lihtne vastata. Selle nimi on lohesurf ja sellega alustamine maksab umbes 1000-2500 eurot.

Kas lohesurf on raske? See oleneb. On nähtud igas vanuses inimesi, kelle jaoks see sport on kerge - inimesed, kes sõidavad ja naudivad juba esimesest või teisest päevast alates. On nähtud ka inimesi, kes näevad vaeva kuid, isegi aastaid, et sport selgeks saada, lootes, et lõbus sessioon ei lõpeks ujumisega aga kes ei jõua kunagi sinnamaani.

Enamustele uutele lohesurfaritele peitub tõde kuskil nende kahe ekstreemi vahepeal. Ei ole mingit kahtlust, et lohesurfi õppimine on esialgu alandlikuks muutev tegevus aga igaüks suudab natukese sihikindlusega ja hulga nõuannetega lohesurfi instruktori poolt lohesurfi ära õppida .

Kuigi lohesurf ei ole tohutult raske või füüsiliselt palju nõudev spordiala on siiski mõningaid asju mida silmas pidada, enne kui pühendada ennast lohesurfariks saamisele. Lohesurfariks saamiseks on sul vaja järgnevat:

Ujumisoskus: Sa pead olema piisavalt tugev ujuda ja vees ennast väga hästi tundma. Kui asjad mere peal valesti lähevad siis võib juhtuda, et pead tagasi ujuma ja paljud inimesed hindavad oma ujumisoskust suuresti üle. Üldine lohesurfi reegel on, et ära loheta kaugemale kui sa tagasi suudad ujuda.

Aeg: Lohesurfi õppimine võtab aega. Kui sa otsid spordiala mida harrastada paar korda aastas ja olla selles piisavalt hea, siis lohesurf ei ole see. Lohesurf ei pea su elu üle võtma aga sa pead olema valmis sellesse aega investeerima ja ootama õigeid tingimusi.

Vastutus: Lohesurfarina sa kasutad varustust, mis võib olla väga ohutu või väga ohtlik kasutada, kui sa ei kasuta seda vastutustundlikult. Sa pead alati ümbritsevat silmas pidama ja olema aus hinnates oma oskuseid ning seda, kas teatud ilmaga minna lohetama või mitte.

ÕPETUSED ÕPPIMISE KOHTA

Kõige olulisem osa lohesurfariks saamise juures on leida kvalifitseeritud ja kompetentne instruktor. Hea instruktor teeb kindlaks, et sinu õppimise kogemus oleks turvaline ja lõbus.

Paljud inimesed, keda lohesurf köidab ei ole kunagi võtnud ühegi spordiala koolitust, nii et miks peaks lohesurf olema erinev? Lohesurf on erinev kuna sa võid panna teised inimesed ohtu, kui sa ei tea mida sa teed. Üks asi on uut spordiala õppides ennast vigastada aga hoopis teine teema on kui sa kaotad kontrolli ja vigastad kedagi kes lihtsalt rannas olemist nautida tahtis. See võib kaasa tuua kohtuasjad ja seab ohtu randa ligipääsu kõigi lohesurfarite jaoks.

Mõni inimene vaatab lohesurfi koolituse maksumust põhjusena seda mitte võtta. Sa peaksid suhtuma koolitusse kui odavasse elukindlustusse. Korralik lohekoolitus ei anna sulle mitte üksnes ainult oskuseid ja teadmisi turvalisest lohe õhkulasmisest ja lennutamisest aga kiirendab suuresti ka õppimise protsessi ja võib lõpuks aidata sul säästa suure hulga raha.

Ei ole mingit mõtet välja käia 1500 eurot või rohkemgi uue lohe eest lihtsalt selleks, et sa otsustasid kokku hoida paarsada eurot lohekoolituse pealt. Mis siis kui sa vigastad ennast kuna sa ei tea mida sa teed? Vigastus võib rahaliselt ja ajaliselt minna palju rohkem maksma kui koolitus. Kui sa suhtud lohesurfi koolitusse niimoodi, siis sa ei saa lubada endale neid mitte võtta.

KOOLITUSE VÕTMINE

Esimene asi mida sa pead ära otsustama on see, kus sa oma koolituse võtad. Kui sa elad piirkonnas kus on vähe tuult või tuul on mitteusaldusväärne, saad sa palju parema kogemuse reiside kuhugi kus on tuuled, mille peale võib kindel olla. Ideaalsetes tingimustes võid sa õppida ja saavutada rohkem ühe nädalaga kui kannatada kuskil, kus on vähe tuult ja need on salakavalad.

Hoolimata sellest kas otsid kodu lähedalt või valides eksootiliste puhkuste seast, internet on hea koht informatsiooni leidmiseks. Hoolimata sellest, ära broneeri koolitust lihtsalt selle pärast, et tal on ilus kodulehekülg.

Kindlustus: Kas koolil on kindlustus? Kindlustus on väga oluline, et kaitsta mitte ainult kooli aga ka õpilast koolituse käigus juhtuva õnnetusjuhtumi puhul.

Soovitused: Igal heal lohesurfi koolil on tuhandeid õnnelikke õpilasi, kellele meeldib rääkida sellest kui lõbus neil koolituse ajal oli. Kui kool ei ole nõus andma soovitusi eelmistelt õpilastelt, siis pead võib-olla edasi otsima.

Õpilaste ja instruktorite suhtarv: Küsi koolilt kui mitut õpilast instruktor korraga õpetab. Mida väiksem number seda parem. Et suurendada oma aega varustusega tasub kaaluda eratundide võtmist.

Tagasimaksed/ilmastikust tingitud viivitused: Küsi koolilt mis juhtub siis, kui ilm ei taha koostööd teha. Lohesurf on ilmast sõltuv spordiala, nii et nii kool kui ka õpilane peab olema paindlik, et õige tuul ära oodata.

Varustus: Kui kaasaegne on varustus mida kool kasutab? Sa tahad õppida varustusega, mis on nii uus kui võimalik. Milliseid abivahendeid kool õppimisel kasutab? Kas päästepaat on saadaval? Kas instruktorid kasutavad kiivri küljes raadiosaatjaid?

Sertifikaadid: Hetkel on mitmeid konkureerivaid organisatsioone, kes sertifitseerivad loheinstruktoreid ja samuti suur hulk häid instruktoreid kes ei ole sertifitseeritud. Kool kes palkab sertifitseeritud instruktoreid näitab, et nad olid valmis tegema läbi vajalikud protseduurid ja kulutused, et hoida oma instruktorid ajaga kaasas.

Ära karda helistada erinevatesse koolidesse ja rääkida nendega sellest mida sa teha tahad. Oluline on valida kool ja instruktor kellega sa hästi läbi saad ja kes õpetab sulle lohesurfi turvaliselt selgeks.

Mida oodata

Minnes koolitusele on kõige olulisem asi aru saada, et sa ei hakka kohe esimese päeva lõpuks hüppama kümnete meetrite kõrgusele õhku ja lainetel liuglema.

Lohesurfil on alguses väga järsk õppimiskurv, nii et sa õpid palju ja arened väga kiiresti aga esimesed päevad on tõenäoliselt väga alandlikuks tegevad. Enamus koolitusi saab jagada kolmeks:

Ranna jutt: Peaaegu iga lohesurfi koolitus hakkab rääkimisega rannas, kuna informatsiooni mida õpilasele enne lohe puutumist edasi anda on palju. Teemadeks on tavaliselt tuuleaken, ilm, kohalikud olud, ranna valimine, lohesurfi põhitõed ja kõige olulisem - turvalisus.

Põhilised lohe oskused: Peale rannajuttu õpid sa kuidas lohet üles panna, õhku lasta ja lennutada. Mõned koolid alustavad õppelohedega, mis õpetavad sulle peamised lohesurfi põhitõed. Siin sa õpid ära mõned lohe lennutamise põhitõed aga ei mängi kogu võimaliku lohe jõuga. See tuleb järgmise tasemega.

Aeg vees: Esimesed paar korda kui sa lohega vette lähed ei võta sa lauda endaga kaasa. Seda sammu nimetatakse keha lohistamiseks. See lubab sul keskenduda lohe lennutamise õppimisele ilma samal ajal lauaga sõidule keskendumata. Selles sammus sa õpid veest lohet uuesti üles laskma ja parandama oma lohe lennutamise oskuseid ning kontrollima lohe jõudu. Kui sa kord suudad vabalt keha lohistada oled sa valmis proovima koos lauaga.

Koolituse lõpus räägi instruktoriga sellest mida sa tegid hästi ja sellest mille kallal sa veel vaeva pead nägema. Kui sa peale pikka päeva või mitmeid päevi vees oled endiselt huvitatud, siis sa oled teel saamaks lohesurfariks.

Niisiis ma võtsin koolituse, mis nüüd?

Nüüd kui su koolitus on läbi on aeg osta omale varustust ja veeta aega vee peal sõites. Räägi oma piirkonna lohesurfi poodidega sellest, milline lohe ja laud sobib paremini sinu suuruse ja kohalike oludega.

Internetist võib leida palju häid diile aga enne ostmist veendu, et sa ostad varustuse mis töötab hästi sinu isiklike tingimustega ja ära osta lihtsalt selle pärast et see on odav. Räägi oma instruktori ja kohalike poodidega sellest mida sa peaksid tegema, et jätkata oma oskuste lihvimist.

Kui sa ilmud ükskõik millisesse randa kui uustulnuk lohesurfar, siis räägi teiste sõitjatega enne kui sa merele lähed. Lohesurfarid on väga sõbralikud ja keegi ei taha näha teisi surfareid haiget saamas. Kui kogenud sõitja ütleb, et sa peaksid sõitma kuskil mujal ja et käesoleva päeva tingimused käiva sulle üle jõu, siis ära võta seda isiklikult - nad lihtsalt ei soovi näha, et sa saad viga.

Uustulnuka jaoks on hea viis alustada oma sõitu iga kord keha lohistamisega. See annab sulle natuke rohkem aega keskenduda sinu lohe juhtimise oskusele enne laua lisamist. Kui sa leiad ennast lauaga hädas olevat, siis pöördu tagasi algusse ja tee veel üks kiire keha lohistamine.

Põhioskustele keskendumine selle ajani kuni sa saad need selgeks teeb sind lõpuks palju paremaks sõitjaks, selle asemel, et ennast õppides liigselt tagant kiirustada.