Kuidas teha elustamist (CPR)

Raputa ja karju

Mida teha: Haarake õlgadest ja raputage tugevasti, et kannatanut üles ajada. Kui kannatanu selle peale üles ei ära, siis liigu teise sammuni. Ära püüa liiga pikalt kannatanut üles ajada. Kui see peale viit sekundit ei mõju, liigu järgmise sammuni. Kannatanut ei saa elustamisega vigastada aga kui ta vajab elustamist ja sa seda ei tee, siis ta võib surra.

Mida sa teed: Idee on proovida kõige vähem agressiivset ravi kannatanud jaoks enne kui liikuda millegi agressiivsemani. See on vanakool ja läks mõnda aega tagasi moest ära võimalike kaelavigastuste pärast. Reaalsuses on aga kaelavigastused väga harvad ja väga ebatõenäoline on olukorda raskendada. Proovi kiirelt raputada ja karjuda aga ära sellel lase saada takistuseks järgmiste olulisemate sammudeni mis on tulemas. Kui kannatanu ei reageeri, siis kutsu abi.

Helista 122

Mida teha: Helista 122 kohe kui kannatanu raputamise ja karjumise peale üles ei ärka. Kui dišpetser annab telefoni teel mingeid juhiseid, siis järgi neid. Kui nad ei anna juhiseid, siis liigu järgmise sammuni.

Mida sa teed: Alati kui sul on teadvuseta täiskasvanud kannatanu tahad sa esimesena asjana et kiirabi oleks teie poole teel. Isegi enne elustamisega alustamist tuleb helista 122 ja kutsuda abi. Ilma kiirabita, mis kannatanud õigesse haiglasse viib ei ole ühelgi asjal selles nimekirjas tähtsust.

Suru rinnale

Mida teha: Kujutle joont rinnanibude vahel ja pane oma käed rinna keskele täpselt selle joone alla. Suru tugevasti ja kiiresti  - umbes kaks korda sekundis. Kui sa ei ole saanud esmaabi koolitust, siis lihtsaslt jätka rinnale surumist kuni abi saabub või kannatanu ärkab üles ja palub sul lõpetada. Kui sa oled saanud esmaabi koolitust, siis suru rinnale 30x ja seejärel tee 2x suust-suhu hingamist. Korda neid surumise ja hingamise tsükleid kuni abi saabub või kannatanu üles ärkab.

Mida sa teed: Rinnale surumine liigutab verd läbi aju ja hoiab selle elus kuni süda jälle tööle hakkab. Vere voolamise takistuseta käima saamine on väga oluline. Rinnale surumise peatamine mõjutab oluliselt seda kuidas veri voolab. Peaaegu sama oluline kui see kui sügavale ja kui kiiresti sa rinda surud on ka see et sa rinna vabastaksid. Sinu käed ei peaks põrkama aga sa peaksid tõstma peale igat surumist oma kogu keharaskuse kannatult ära

Elustamise (CPR) nõuanded

Elustamise (CPR) õppimisele ei ole asendust aga hädaolukorrad ei oota kuni te koolituse läbite. Need instruktsioonid on tavalisele täiskasvanu elustamisele. Kui sa ei ole kunagi CPR koolitust läbinud ja kannatanu kukub sinu ees pikali, siis kasuta ainult käsi.

Nõuanded:

1. Rinda alla suruda on äärmiselt oluline. Kui sa ei tunne ennast mugavalt tehes suust-suhu hingamist, siis tee ikkagi rinna surumisi! Seda kutsutakse "ainult kätega CPR".

2. Kui kannatanu hingab siis hõõru oma rusikaid vastu ta rinda. Kui kannatanu ei ärka üles, helista 122. Kui kannatanu ärkab üles aga ta on segaduses ega saa rääkida, helista 122.

3. See ei ole asendus päris CPR koolitusele. Otsi koolitaja ja võta õige koolitus. Mitte kõik CPR koolitused ei ole sarnased. On olemas koolitused tervishoiu professionaalidele kui ka tavalisele inimesele. Enne CPR koolituse võtmist veendu, et see oleks sinu jaoks õige koolitus.