Lohesurfi jaoks vajalikud sõidutingimused

Kui palju tuult mul on lohesurfi jaoks vaja?

Üldjuhul on keskmise lohesurfari jaoks veest välja saamiseks ja sõitmiseks vaja umbes 6 m/s tuult. Kergemad sõitjad saavad jääda ülestuult ja sõita ka väiksema tuulega, samal ajal kui raskemad sõitjad võivad vajada 7-8 m/s tuult. Tänapäevased võidusõidulauad ja võidusõidulohed võimaldavad oskuslikul sõitjal sõitma saada ka alla 5 m/s tuulega. See on aga erand, mitte reegel.

Millal on lohesurfi jaoks liiga tuuline?

Esimene osa sellest küsimusest sõltub teie sõiduoskusest. Paljud professionaalid kellel on palju kogemust lähevad väikese lohega välja üle 20 m/s tuulega. Keskmine sõitja alustab umbes 10-12 m lohega ja sellega võib meeldivalt sõita 5-9 m/s tuulega. Lohesurfi lohed muutusid radikaalselt, siis kui Cabrinha 2006 aastal hakkas reklaamima päitsetega kaardus lohesid. Tänapäeval lubavad enamus lohesid oskuste sõitjal 10-12 m lohega sõita kuni 9-10 m/s tuulega. Edasi arenedes ja väiksemaid lohesid omades võivad enamus sõitjaid hakata proovima 11-15 m/s tuulevahemikku. Oluline asi meeles pidada on see, et kõik asjad juhtuvad kaks korda nii kiiresti kui vaikse tuulega. Tuule jõud kasvab eksponentsiaalselt. Pea alati meeles seda, et väiksemad lohed tugeva tuulega liiguvad palju kiiremini kui suured lohed vaikse tuulega. Arvesse tasub võtta ka seda kohta kus sa sõidad - paljudes kohtades kasvavad lained ja muutuvad tuule kasvamisega palju võimsamaks.

Kiteboarding in big waves

Mida ma peaksin veel meeles pidama otsustades kas ma saan lohega sõitma minna?

Tuulesuund - sõida alati külgtuulega või külg-meretuulega. Maatuul võib puhuda sind välja merele, nii et sind kunagi enam näha ei ole. Otse mere pealt tulevad tuuled võivad põhjustada tõsiseid õnnetusi kui midagi valesti läheb.

Tuule kvaliteet - ühtlane on uute lohesufarite jaoks võtmesõna. Tugevad, puhangulised tuuled ei ole su sõbrad, välja arvatud juhul kui sul on palju kogemust. Kevadel, sügisel ja talvel kui tuul on külm on sul sõitmiseks vaja vähem tuult, kuna õhu tihedus on suurem. Pea see aastaaegadega ilmade vahetudes meeles.

Lained - Algajatele sõitjatele sobib kõige paremini sile vesi või väikesed lained. Kui sõit juba selge, siis on väikesed lained hea uus väljakutse ja väga toredad mängimiseks. Kui lained lähevad suuremaks, siis peavad nautimise jaoks paranema ka lohesurfi oskused.

Eelistatud tuulesuunad:

Preferred wind directions for kiteboarding

* Külg-meretuuled on uute sõitjate jaoks kõige sobivamad. Need lubavad sul sõita kaldast eemale ja teevad ka väga lihtsaks kaldale tagasi tulemise, juhul kui lohe peaks alla vette kukkuma ja sa ei saa lohet uuesti õhku. 

* Külgmised tuuled puhuvad paralleelselt kaldaga. Need on väga sobivad tuuled uute sõitjate jaoks, sest need hoiavad lained väiksetena ja lubavad lihtsalt kaldale ja kaldalt välja sõita.

Milliseid tingimusi peaks lohega surfates vältima?

Karmid ilmastikutingimused nagu äikesetormid, suured mustad pilved ja tugevad puhangulised tuuled. Selliste tingimuste ajal juhtub enamus lohesurfiga seotud õnnetusi.  Äike liigub kuni 60 km ja sinu lohe on kõige kõrgem objekt taevas.

Mere- või maismaa tuuled on suureks ohuks uutele sõitjatele. Kui sa ei oska vabalt sõita ülestuult, siis meretuul ei ole sinu jaoks sobiv. 
Maismaa poolt tulevate tuultega võib sõita ainult siis, kui on olemas päästepaat, mis sind vajadusel ära päästab.

Rahvarikkad rannad on suur oht lohesurfarite jaoks. Oht mitte sinu kui lohesurfi jaoks vaid lohesurfi oht. Kui su liinid lõikavad armsal 5-aastasel tüdrukul kõrva peast, siis lõigatakse lohesurfaritel pääs randa üsna kiiresti. On selline ütlus lohesõidu ja randade kohta: "See on okei, kui sa soovid iseennast ära tappa - kui aga sinu pärast meie rand ära keelatakse, siis tapame meie su ära." See võib tunduda karm aga reaalsuses on paljud rannad on keelatud ja paljud lohesurfi kohad peavad palju vaeva nägema, et oma randasid lahti hoida.

Külm vesi on samuti mureks, eriti alles alustanud sõitjatele. Rusikareegel on riietuda ennast vees ujumiseks, mitte sõidu jaoks. Alla 15 kraadised tuuled võivad tekitada alajahtumise vähem kui 20 minutiga. Külmas vees sõites ole alati sõbraga koos.

Tuulesuunad mida vältida: (nool näitab tuulesuunda kuhu poole tuul puhub)

Wind directions to avoid while kiteboarding

Maatuuled (offshore) puhuvad välja merele. MITTE KUNAGI ära surfa maatulega ükskõik kui kogenud sa ka oled. Ainus erand on sõita koos saatepaadiga.

Meretuuled (onshore) puhuvad otse kaldasse. Ainult sõitjad, kes suudavad kohe minna ülestuult tohivad sõita meretuulega. See võtab ainult 5 sekundit kui su laud jääb liiva kinni ja sa lendad näoli ning kaotad lohe üle kontrolli.

Kui mitu päeva aastas saan ma lohega sõita?

See on keeruline küsimus, kuna kõik elavad erinevates kohtades. Mõningates tuulistes kohtades on võimalik sõita üle 275 päeva aastas. Enamus inimesi aga kes regulaarselt sõidavad ja kellel on hea ligipääs veekogudele sõidavad umbes 35-100 päeva aastas. 

Et suurendada oma aega vee peal on vaja sul 3 peamist asja:

- Paindlikku ajagraafikut. Ära unusta oma uude töölepingusse lisamast 7 m/s reeglit. Seleta kui palju rohkem tootlikumaks see sind teeb.

- Korralikku varustust: 2-3 lohet, 2 lauda ja vajalikud kalipsod. See võib tunduda kui suur hulk varustust aga tipptasemel lohede, laudade ja riietuse eest tuleb välja käia umbes 4000-5000 eurot. Kui sa hakkad lohesurfiga tegelema, siis osta endale parim võimalik mitmeotstarbeline lohe.

- Hakka ilmaguruks. Küsi ükskõik millise lohesurfari käest ja nad võivad sulle öelda järgmise nädala ilmaennustuse. Nad võivad seletada ka kuidas termilised tuuled ja kohalikud ilmamustrid mõjutavad nende kohalikke randu. Õpi selgeks ilm ja sõita mitu korda rohkem.